Pyłek pszczeli to cudowny dar przyrody nie tylko dla pszczół, ale i dla człowieka dający mu siłę fizyczną i psychiczną. Warto korzystać jego dobroci pamiętając o podstawowych zasadach.
Czy pyłek pszczeli ma termin ważności?
Pyłek pszczeli jak każdy produkt spożywczy musi posiadać oznaczenie do kiedy można go spożywać. Na etykiecie pyłku pszczelego znajdziesz informacje „najlepiej spożyć przed…” lub „najlepiej spożyć przed końcem…” Co tak właściwie ten termin oznacza? Termin ten określa datę minimalnej trwałości produktu spożywczego, po upływie której produkt ten nadal będzie nadawał się do spożycia. Jednak zmianie ulec może konsystencja, kolor, smak oraz zapach.
A w wypadku pyłku pszczelego zmniejsza się zawartość biopierwiastków, witamin oraz enzymów. Jednak warto pamiętać, że spożycie pyłku pszczelego po terminie nie spowoduje zatrucia.
Jaki termin przydatności do spożycia ma pyłek pszczeli?
Okres przydatności do spożycia wysuszonego pyłku wynosi do 1 roku – przy założeniu, że pyłek był prawidłowo wysuszony, zapakowany oraz przechowywany.
Czy pyłek pszczeli może się zepsuć?
Ze względu na bogaty skład chemiczny pyłek pszczeli może stanowić dobrą pożywkę dla rozwoju rożnych mikroorganizmów – grzybów, pleśni. Jeśli na pyłku zobaczysz pleśń – taki produkt musisz wyrzucić nawet jeśli dalej jest w terminie przydatności do spożycia. Nie możesz go konsumować, gdyż jest to bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
W jaki sposób należy przechowywać pyłek pszczeli?
Najważniejszą zasadą, jeżeli chodzi o przechowywanie pyłku kwiatowego jest to, aby był on szczelnie zamknięty. Poprzez szczelne zamknięcie rozumie się umieszczenie go w zakręconym słoiku, albo foliowych woreczkach.
My rekomendujemy stosowanie szklanych pojemników i tylko w takich pojemnikach dostaniesz od nas pyłek pszczeli. Pamiętaj, że przechowując produkty spożywcze w szklanym słoiku możesz mieć pewność, że żadne szkodliwe substancje nie przedostaną się do niego, poza tym zachowa dłużej świeżość oraz własny aromat niezakłócony “plastikowym” posmakiem. Kolejną bardzo ważną zasadą jest przechowywanie pyłku
w suchym i chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych i wysokich temperatur. Najlepiej w temperaturze nie wyższej niż 18°C i wilgotności nie wyższej niż 70 %. Pyłek spożywany na bieżąco może stać w szafce albo w lodówce. Jeśli jednak nie zamierzamy przez dłuższy czas stosować pyłku pszczelego wtedy do przechowywania warto wybrać chłodną spiżarnię, nieogrzewane pomieszczenie, lodówkę lub zamrażalnik.
Wszystkie produkty pszczele, w tym pyłek pszczeli należy przechowywać w odpowiedni sposób, w odpowiednim miejscu i w odpowiednim opakowaniu – dzięki temu dłużej nadawać się będą do spożycia. W określeniu tego, czy wciąż możemy zjeść dany produkt, pomoże nam etykieta. Jednak nie zapominajmy o zdrowym rozsądku! To on pozwoli nam uniknąć nie tylko zatrucia pokarmowego, ale również marnowania żywności.
Tutaj możesz zakupić nasz pyłek pszczeli – KLIKNIJ