Jak zrobić miód pitny? – przepis na trójniak

Miód pitny – trochę historii

Miód pitny jest tradycyjnym polskim trunkiem. W Polsce był spożywany już w czasach średniowiecza, a nawet wcześniej. Sycony miód był trunkiem luksusowym i kosztownym – podawany był na stołach królewskich Piastów i Jagiellonów oraz w zamożniejszych domach szlacheckich i klasztorach.  Miód pitny jest narodowym polskim alkoholem, elementem naszej spuścizny kulturowej. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Rodzaje miodów pitnych

Miód pitny to napój alkoholowy, który powstaje podczas fermentacji brzeczki miodu pszczelego, czyli rozcieńczonego miodu pszczelego. Proces fermentacji można porównać do procesu fermentacji wina. Zależnie od stosunku miodu pszczelego i wody w brzeczce, otrzymuje się

  • półtoraki,
  • dwójniaki,
  • trójniaki,
  • czwórniaki

Do produkcji miodu pitnego można użyć każdego miodu, można też mieszać ze sobą różne rodzaje np. miód lipowy, rzepakowy lub ostrzejszy miód gryczany.

Trójniak – przygotowanie krok po kroku

Nazwy miodów pitnych pochodzą od stosunku użytego w ich miodu do ilości użytej wody. Jak więc łatwo się domyślić — trójniaki to miody, dla których brzeczka powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody. Poniżej podamy przepis na samodzielne przygotowanie 30 litrów miodu pitnego. Potrzebujesz:

  • 10 litrów miodu
  • 20 litrów wody
  • 1 opakowanie tzw. drożdży winiarskich
  • szklany, plastikowy gąsior (pojemność minimum 35 litrów).
Przygotowanie brzeczki

Brzeczka to rozcieńczony miód z wodą. W garnku minimum 40 litów gotujemy 10 litrów wody i 20 litrów miodu – co jakiś czas mieszamy i zbieramy pojawiające się szumowiny. Na ściance garnka zaznaczamy dokąd sięga nasza mieszanina. Roztwór musi mieć taką samą objętość jak przed gotowaniem, dlatego podczas gotowania uzupełniamy wodę. Gotujemy do momentu aż nie będą pojawiać się szumowiny. Studzimy brzeczkę miodową. Po wystygnięciu  dodajemy drożdże ( przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu). Całość przelewamy do wcześniej umytego i wyparzonego gąsiora. Po dodaniu wszystkich składników naczynie zamykamy gumowym korkiem z rurką i odstawiamy do pomieszczenia gdzie temperatura powietrza to około 18 stopni C.

Fermentacja

Fermentacja dzieli się na dwie części. Pierwsza jest bardzo burzliwa i trwa 2-3 tygodnie, podczas tego procesu zaobserwujesz sporą ilość piany. Drugi etap to łagodna fermentacja trwająca około 5-6 tygodni.  Po upływie tego czasu odciągnij brzeczkę gumowym wężykiem i przelej do drugiego pojemnika. Gąsiorek umyj, po czym z powrotem przelej do niego brzeczkę i zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną.

Dojrzewanie

Miód pitny jest dojrzały kiedy jest klarowny – nie jest mętny. Dojrzewanie trwa około 1 rok do 1,5 roku. Gotowy trunek ma szlachetny smak i bogaty aromat.

 

 

 

2020-06-03T23:45:31+02:003 czerwca 2020|

Zostaw komentarz