Jak stosować pyłek kwiatowy (pszczeli)
Na naszym blogu pisaliśmy już sporo o pszczołach ich życiu. Teraz chcemy powiedzieć wam więcej o produkcie mało znanym w społeczeństwie a niezwykle cennym. Pyłek pszczeli, bo o nim mowa, jest niezwykłym darem natury. Trzeba jednak umiejętnie go stosować aby nie zmarnować trudu pszczół oraz naszych pieniędzy. Sprawdźcie zatem, jak prawidłowo go stosować.
Wypada zacząć od tego czym właściwie jest pyłek pszczeli? Jest to białko roślinne, z mocą witamin, które w formie kuleczek przynoszone jest do ula przez pszczoły. Pszczółki zbierają go głównie dla swojego potomstwa. Potrzebny jest dla prawidłowego rozwoju młodych larw oraz wytwarzania mleczka pszczelego (o nim może w innym artykule)
W swoim składzie pyłek oprócz wspomnianego białka czyli inaczej protein, posiada komplet witamin. Warte uwagi jest to, że zawiera ich znacznie więcej niż w innych produktach. Nie mówiąc już o tabletkach witaminowych, których głównym składnikiem jest… wypełniacz. Przykładem przewagi pyłku może być np. zawartość wit A której posiada 20 krotnie więcej niż w marchew, która jak wiadomo ma jej sporo. Mięso jest bogate w witaminę B – pyłek ma dwa razy więcej! Pyłek jest uznany jako jedyny na świecie pełnowartościowy produkt odżywczy, mogący podtrzymać funkcje życiowe w nieskończoność (oczywiście gdyby nie uwzględnić starzenia się). Przeprowadzono też liczne próby żywienia się ludzi tylko pyłkiem pszczelim i wodą. W wyniku których, nie stwierdzono żadnych komplikacji zdrowotnych. W amerykańskim programie Apollo zespół profesorów medycyny, nakazuje kosmonautom zażywanie pyłku! W ramach przygotowania do lotów na pół roku przed startem, piloci muszą spożywać do 100g dziennie.
Stosowanie
Jak właściwie stosować pyłek pszczeli? Przyswajalność pyłku w formie surowej, prosto ze słoiczka jest niska i wynosi około 15%. Należy go dlatego odpowiednio przygotować. Pyłek aby prawidłowo się wchłoną tzn. w 80-90 % powinno się nawodnić. Można go odpowiednio wcześniej dodać do np. jogurtu lub po prostu zalać wodą. Ważne aby woda nie była gorąca. Może być zimna lub letnia do 40⁰. Należy go pozostawić od 1 do 3 godzin, najlepszą efektywność osiąga po trzech godzinach. Bardzo ważne jest również przechowywanie pyłku po otwarciu. Bezwzględnie należy go zabezpieczyć przed wilgocią. Wilgotny pyłek bardzo szybko może zapleśnieć. Pyłek pszczeli chronimy również przed słońcem i wysoka temperaturą. Bardzo dobrym pomysłem jest spożywanie pyłku razem z miodem, gdyż wzmacniają wzajemnie swoje działanie. Można do zalanego wodą pyłku dodać łyżeczkę miodu, rozmieszać i zostawić na potrzebny czas.
Kiedy stosować pyłek? Do spożywania pyłku pszczelego nie ma właściwie przeciwwskazań z wyjątkiem alergii. Mogą go również spożywać dzieci powyżej trzeciego roku.